Twitter tikt Thierry Baudet op de vingers

Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Twitter heeft Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet op zijn vingers getikt. Gisteravond plaatste Baudet een bericht op Twitter, waarin hij aangaf zichzelf niet te laten vaccineren, omdat de risico’s van het coronavirus voor hemzelf “verwaarloosbaar” zou zijn. Baudet treedt hiermee in de voetsporen van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet slaagt er met grote regelmaat in om ophef te veroorzaken met omstreden uitspraken. Zo raakte de flamboyante politicus onlangs in opspraak vanwege zijn uitspraak over het Neurenberg-tribunaal. Dit tribunaal zorgde ervoor dat overgebleven nazi-kopstukken alsnog berecht konden worden voor hun misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een campagnebijeenkomst in Gouda noemde Baudet het Neurenberg-tribunaal ‘onwettig‘.

“Ik ben geen voorstander van strafrecht met terugwerkende kracht”, begon Baudet zijn relaas als antwoord op een vraag uit het publiek. “Ik beschouw het Neurenberg-tribunaal ook als illegitiem. Je moet niet met terugwerkende kracht mensen berechten.”

Ook de campagnebijeenkomsten van Forum voor Democratie zorgen regelmatig voor gefronste wenkbrauwen. Zeker met het oog op de coronamaatregelen. Zo heeft het Openbaar Ministerie besloten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de campagnebijeenkomst die FVD ruim een week geleden hield op Urk. Daar zouden honderden mensen op af zijn gekomen, schudde Baudet talloze handen en at hij een visje in een restaurant. Het OM gaat onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Thierry Baudet maakt er echter allang geen geheim meer van niks te zien in de huidige coronamaatregelen. De FVD-leider betitelt het coronavirus steevast als een ‘stevige griep‘. Hij vindt de strenge regelgeving van het demissionaire kabinet dan ook disproportioneel. Baudet wil af van de lockdown, de avondklok en wil de samenleving weer opengooien.

Deze kritiek geeft hij om de haverklap. Zowel in de traditionele media als op zijn eigen social media. Zo is Thierry Baudet zeer actief op Twitter. Gisteravond stuurde hij een bericht de wereld in waarin hij liet weten dat het risico van het virus voor hem ‘volstrekt verwaarloosbaar’ is. “Voor de duidelijkheid: ik ga me ABSOLUUT NIET laten “vaccineren” tegen corona. Het risico van dat virus is voor mij volstrekt verwaarloosbaar (in 2020 stierven 151 mensen <70 eraan). De bijwerkingen zijn heftig. En lange termijn-effect op immuunsysteem is volstrekt onbekend.”

Twitter besloot Baudet op zijn vingers te tikken en bestempelde deze tweet als misleidend. Hierdoor konden er geen reacties meer geplaatst worden onder het desbetreffende Twitter-bericht en kon deze ook niet meer geretweet worden. Het is voor het eerst dat Twitter een waarschuwing plaatst onder een bericht van een Nederlandse politicus. Eerder gebeurde het wel bij Donald Trump, de toenmalige president van de Verenigde Staten. Na de bestorming van het Capitool werd Trump uiteindelijk voorgoed van Twitter gegooid.

Forum voor Democratie heeft inmiddels gereageerd op de actie van Twitter. De partij spreekt zelfs over buitenlandse inmenging. “Amerikaans #BigTech-bedrijf censureert Nederlandse partijleider een week voor de verkiezingen. Als dat geen buitenlandse inmenging in de Nederlandse democratie is, wat dan wel? #FVD wil een anti-censuurwet. Niet-strafbare uitingen op social media mogen niet worden gecensureerd!”

Helaas begint het er steeds meer op te lijken dat Thierry Baudet hard op weg is om de Donald Trump van de lage landen te worden. Het is nu aan de kiezer om te beoordelen of dat en goede of een slechte ontwikkeling voor Nederland is. Laat de verkiezingen van volgende week maar komen. Dan zullen we zien hoe Forum voor Democratie er daadwerkelijk voorstaat.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook