Vaccinatiestrategie komt maar niet uit de verf; De Jonge doet belofte

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot: YouTube/CDA Hugo de Jonge

Het beleid van coronaminister Hugo de Jonge omtrent het vaccineren van grote groepen mensen wil maar niet van de grond komen. Na een vertraging van het AstraZeneca-vaccin bungelt Nederland onderaan verschillende lijstjes, samen met landen als Bulgarije. Hugo de Jonge belooft ons echter dat binnen een maand alle achterstanden zijn ingelopen.

Waar andere landen om ons heen als een raket erin slagen om grote groepen mensen te vaccineren, lukt het Nederland maar niet om datzelfde te bewerkstelligen. Wij bungelen dan ook ergens onderaan de lijst als het om aantal gevaccineerde mensen gaat. Alleen landen als Bulgarije doen het nog slechter als Nederland.

De slechte resultaten zijn voor verschillende politici, zowel van de oppositie als de coalitie, een doorn in het oog. Ook zij zijn zeer ontevreden over het huidige vaccinatiebeleid. ‘Het gaat allemaal te traag’, zo luidt de kritiek.

AstraZeneca

Een van de redenen waarom de resultaten erbarmelijk zijn, is het falen van AstraZeneca. De farmaceut heeft een eigen vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld. Nederland besloot om maar liefst elf miljoen vaccins bij hen te bestellen, maar er doemde zich verschillende problemen op.

Zo ontstond er vertraging bij de levering aan de Europese Unie en dus ook Nederland. AstraZeneca blijkt te kampen met het opschalen van de productie, waardoor er minder vaccins aan Nederland geleverd kan worden. Hierdoor stokt het nationaal vaccinatieproces. Het laatste nieuws omtrent dit fenomeen is dat AstraZeneca en de Europese Unie een akkoord bereikt lijken te hebben over acht miljoen extra doses. Beide partijen liggen echter nog steeds met elkaar in de clinch.

Daarnaast wordt ook intern bij AstraZeneca vraagtekens gezet bij de effectiviteit van het vaccin. Zo beweren critici dat het AstraZeneca-vaccin voor ouderen nauwelijks effectief is. “Als ik nu zelf een prik zou mogen kiezen, zou ik voor het Pfizer-vaccin gaan”, zegt een betrokkene tegenover het AD. Kortom: Nederland gokte op AstraZeneca en dat blijkt vooralsnog een slechte keuze geweest te zijn.

Beeldvorming

Het is echter zeer begrijpelijk dat door extern falen ons eigen vaccinatieproces niet van de grond komt. Er zijn echter ook andere ergernissen rondom minister Hugo de Jonge. Terwijl Nederland er slecht voorstaat, zien andere mensen De Jonge op camera de show stelen als de eerste prik wordt uitgedeeld. “Beeldvorming lijkt voor hem belangrijker te zijn dan de aanpak”, zo valt SP-Kamerlid Maarten Hijink de minister aan in het Algemeen Dagblad. “Dan staat de minister daar te glunderen in pak als er iemand een eerste prik krijgt! Dat roept ergernis op.”

Waar veel politici graag zouden zien dat er zo snel mogelijk 24 uur per dag gevaccineerd wordt, tempert Hugo de Jonge die verwachtingen. Als we nu 24/7 zouden vaccineren, dan zou je daarna twee weken stilvallen. “En heb je een paar grote problemen: dan kun je wellicht niet meer waarmaken dat je de tweede prik op tijd zet, als er één levering tegenvalt”, zegt hij in het Algemeen Dagblad. “Ook moet je alle gemaakte afspraken verzetten en dan loopt de logistieke operatie in de soep. En dan maken we onszelf heel erg kwetsbaar.”

Belofte

Desondanks komt minister Hugo de Jonge met een belangrijke belofte. “In de komende twee à drie weken gaan we meer wegprikken dan er binnenkomt. Dat betekent dat we met een paar weken bij zijn, we trekken ons been écht bij.”

Of Hugo de Jonge deze oplossing daadwerkelijk kan inlossen is echter afwachten. Mocht hij daar niet in slagen, dan is het misschien beter voor deze minister om z’n spullen te pakken en dit belangrijke werk over te laten aan iemand anders.

Update

Het AstraZeneca-vaccin is zojuist goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook