Van Haga wil Kamervoorzitter afkomstig uit oppositiepartij

Wybren van Haga. Bron: Screenshot YouTube/FVD Wybren van Haga. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Momenteel vindt er een fel debat plaats over de benoeming van een nieuwe Kamervoorzitter. Alle politieke partijen krijgen de kans vragen te stellen aan de beschikbare kandidaten. Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV) en Vera Bergkamp (D66) doen alle drie een gooi richting het Kamervoorzitterschap. Als het aan Forum voor Democratie-Kamerlid Wybren van Haga ligt, is de nieuwe voorzitter afkomstig uit een van de oppositiepartijen. Hij zal later vandaag een motie indienen die hiertoe oproept. 

Vandaag wordt er een nieuwe Kamervoorzitter gekozen. Deze persoon mag voor de aankomende vier jaar de debatten in de Tweede Kamer leiden. PvdA-politica Khadija Arib is momenteel de huidige Kamervoorzitter. Zij heeft zich wederom verkiesbaar gesteld voor de gezaghebbende functie. Het is echter allerminst zeker dat Khadija Arib nogmaals als Kamervoorzitter wordt gekozen. Binnenskamers is er namelijk forse kritiek op haar geuit. Verschillende betrokkenen lieten aan RTL Nieuws weten Khadija Arib ‘manipulatief’ en ‘achterbaks’ te vinden.

Daarnaast heeft Khadija Arib stevige concurrentie voor het Kamervoorzitterschap gekregen. Zo heeft PVV-Kamerlid Martin Bosma zich gemeld als opvolger. “De Kamer weer als TEGENMACHT. Niet meer als lammetje van het kabinet, maar als leeuw van het dualisme. Nu meer dan ooit. Daarom ben ik kandidaat voor het voorzitterschap”, zo liet de voormalige journalist op Twitter weten.

Op de valreep besloot ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp zich te kandideren voor de belangrijke functie. “Ik stel mij kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Waarom? – Onze positie versterken, mede obv de Commissies van Dam en Bosman – De waardigheid v/h debat én ruimte voor alle 17 partijen borgen – Versterken van de ambtelijke organisatie.”

Voordat de Tweede Kamer op een nieuwe voorzitter stemt, wordt eerst nog over de beschikbare kandidaten gedebatteerd. Alle politieke partijen krijgen de kans om kenbaar te maken wat ze verwachten van de nieuwe Kamervoorzitter. Forum voor Democratie-Kamerlid Wybren van Haga steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. De running mate van Thierry Baudet vindt dat de nieuwe Kamervoorzitter afkomstig moet zijn van een oppositiepartij. “Inhoudelijke diversiteit boven uiterlijke diversiteit”, sprak Van Haga de Tweede Kamer toe.

Wybren van Haga zal later vandaag een motie hierover indienen. Hoewel de argumenten begrijpelijk zijn, is mijn verwachting dat deze motie het niet gaat halen. De gevestigde orde ziet deze motie vermoedelijk niet zitten, omdat hun eigen kansen daarmee in het geding komen. Eigenlijk is dat een goede zaak, aangezien de keuzevrijheid niet beperkt moet worden tot enkel oppositiepartijen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook