Verhoudingen binnen CDA op scherp na explosieve brandbrief

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt

De verhoudingen binnen het CDA staan op scherp. Na al het gedonderjaag omtrent Pieter Omtzigt, besloten achttien lokale afdelingen en de jongerenorganisatie (CDJA) een explosieve brandbrief naar het partijbestuur te sturen. In deze brief schaarden ze zich vierkant achter Pieter Omtzigt. Daarnaast lieten ze weten eventuele kabinetsdeelname met VVD-leider Mark Rutte niet te zien zitten. 

Sinds twee maanden zit Pieter Omtzigt overwerkt thuis. Er is dan ook het nodige gebeurd omtrent het CDA-Kamerlid. Zo heeft de Twentenaar voor een lange periode zijn tanden in het dossier omtrent de toeslagenaffaire gezet. Samen met onder andere SP-Kamerlid Renske Leijten slaagde Omtzigt erin om de gigantische beerput te openen. Als reactie op dit schandaal besloot het kabinet af te treden. (Voormalige) bewindspersonen als Eric Wiebes en Lodewijk Asscher besloten zelfs de politiek te verlaten.

Pieter Omtzigt en Renske Leijten hebben na het openen van de beerput laten weten verschrikkelijk tegengewerkt te zijn. Volgens HP/De Tijd is Omtzigt zelfs tegengewerkt door zijn eigen partij. Ton F. van Dijk wist zelfs te melden dat de Twentenaar slachtoffer is geworden van een ‘fluistercampagne‘ afkomstig van de CDA-partijtop, met als doel Pieter Omtzigt in de media af te schilderen als ‘labiel‘.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Na de gigantische fotoblunder van voormalig verkenner Kajsa Ollongren barstte de bom definitief. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was er van haar aantekeningen af te lezen. De kabinetsformatie werd hiermee abrubt een halt toegeroepen. De Tweede Kamer wilde eerst weten wie Omtzigt een ‘functie elders’ wilde toebedelen. Als reactie hierop eiste het parlement dat alle gespreksverslagen openbaar gemaakt moesten worden. Uiteindelijk bleek dat demissionair minister-president Mark Rutte de naam van het CDA-Kamerlid had laten vallen tijdens zijn gesprekken met de twee verkenners. Voor de camera’s van de NOS beweerde Rutte nog dat hij niet over Omtzigt had gesproken.

Als gevolg hiervan kreeg Rutte een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring aan zijn broek. Laatstgenoemde motie werd uiteindelijk door de Tweede Kamer aangenomen. De bal kwam hierdoor weer bij de VVD-leider te liggen. Hij liet direct weten door te willen gaan als minister-president van Nederland.

Het onderlinge vertrouwen heeft door deze kwestie een flinke deuk opgelopen. Als reactie hierop werd PvdA-coryfee Herman Tjeenk Willink aangesteld als nieuwe informateur. Hij moet de eerste stappen richting een nieuw te vormen kabinet zetten en het onderlinge vertrouwen zien te herstellen.

Tijdens de tweede gespreksronde sloeg echter opnieuw de vlam in de pan. Volgens een reconstructie van RTL Nieuws heeft het demissionaire kabinet namelijk doelbewust informatie omtrent de toeslagenaffaire voor de Tweede Kamer achtergehouden. Hierdoor heeft het parlement haar controlerende taak onvoldoende kunnen uitvoeren.

Voor deze publicaties baseerde RTL Nieuws zich op ministerraadnotulen en diverse bronnen. Volgens de notulen klaagden verschillende ministers steen en been over kritische Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt. “We hebben geprobeerd de heer Omtzigt te sensibiliseren, maar dat is niet gelukt”, zo schijnt CDA-leider Wopke Hoekstra over zijn eigen partijgenoot gezegd te hebben.

Binnen het CDA dreigen momenteel twee kampen te ontstaan. Deze twee kampen staan lijnrecht tegenover elkaar. Volgens dagblad Trouw zijn diverse CDA’ers bang dat het tot een scheuring tussen Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra komt. Deze scheuring dreigt steeds dichterbij te komen. Gisteravond publiceerde ThePostOnline een brandbrief van achttien lokale afdelingen en de jongerenorganisatie (CDJA). Zij scharen zich massaal achter Pieter Omtzigt. Ze nemen het de partij kwalijk dat ze niet vierkant achter de Twentenaar stonden tijdens de verkiezingen.

“In de campagne hebben wij uw waardering en erkenning voor Pieter Omtzigt en zijn verhaal, Een Nieuw Sociaal Contract, gemist. Zijn verhaal wordt breed gedragen in de maatschappij. Ons Program van Uitgangspunten, het Zij aan Zij rapport en Een Nieuw Sociaal Contract van Pieter, kunnen het CDA weer doen uitgroeien tot een brede volkspartij. We hebben goud in handen.”

“Ook willen wij expliciet onze steun uitspreken voor Pieter. In de toeslagenaffaire raakten tienduizenden burgers onterecht in grote problemen. Zij maakten vervolgens geen schijn van kans om hun recht te behalen. Omtzigt is in zijn werk om dit schandaal aan het licht te brengen jarenlang tegengewerkt.”

Daarnaast zien de lokale afdelingen en de jongerenorganisatie een hernieuwde samenwerking met Mark Rutte absoluut niet zitten. Eventuele kabinetsdeelname met de VVD-leider is voor hen geen optie. “De conclusies van de commissie-Van Dam waren snoeihard. De rechtsstaat heeft gefaald. De regering heeft het parlement en de rechterlijke macht jarenlang ontijdig, onvolledig en onjuist geïnformeerd. Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze neergang van democratische waarden. De geloofwaardigheid van de overheid is onder zijn leiding aangetast. De waarheid is voor hem geen uitgangspunt gebleken, maar een optie. De tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl. Deelname van het CDA aan een kabinet Rutte IV is voor ons derhalve ongeloofwaardig en geen optie.”

Met deze explosieve brandbrief staan de verhoudingen binnen het CDA op scherp. De christendemocraten zouden er goed aan doen om Pieter Omtzigt eindelijk eens de waardering en erkenning te geven die hem al zo lang toekomt. Het is treurig om te moeten constateren dat deze groep wél beseft dat ze met Pieter Omtzigt goud in handen hebben, maar die andere groep blijkbaar niet.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook