Verschillende experimenten evenementenbranche van start gegaan

Mona Keijzer. Bron: Screenshot YouTube/CDA Mona Keijzer in CDA-filmpje.

Vandaag zijn op meerdere plekken in Nederland de eerste experimenten van start gegaan omtrent de heropening van de evenementenbranche. Zo kwamen er vanochtend vijfhonderd mensen bij elkaar in het Beatrix Theater. Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer sprak zelfs over een ‘emotioneel moment’.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zitten verschillende sectoren met de handen in het haar. Zo moesten scholen, sportverenigingen en de horeca geruime tijd hun deuren gesloten houden. Ook de evenementenbranche wordt zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Sinds de uitbraak van het virus zijn er geen grote evenementen, zoals concerten en festivals meer georganiseerd. Het water staat deze branche dan ook aan de lippen.

Het demissionaire kabinet lijkt dat ook door te hebben. Vandaag start dan ook een experiment om weer wat evenementen te organiseren, die binnen de regels van de 1,5 metersamenleving passen. “Dit wordt bijna een emotioneel moment, wanneer je voor het eerst weer in een ruimte bent met zoveel mensen”, zei Mona Keijzer (demissionair staatssecretaris van Economische Zaken) daar vanochtend over bij Goedemorgen Nederland.

Dit experiment is volgens haar zeer belangrijk, omdat er ontzettend veel banen verbonden zijn met de evenementenbranche. “Er werken tienduizenden mensen. Het is niet alleen de artiest, maar ook de organisatie. Het is in het belang van de economische sector dat we kijken onder welke voorwaarden het weer wél kan.”

In het Beatrix Theater werd zo’n proefevenement georganiseerd. Hierbij waren zo’n vijfhonderd mensen aanwezig. Tijdens het experiment werd de luchtkwaliteit gemeten en de hoeveelheid contactmoment. Het gescheiden houden van verschillende ‘bubbels’ is volgens Dimitri Bonthuis (Fieldlab Evenementen) echter het belangrijkste onderdeel van dit experiment. “We willen met name zien hoe goed je groepen gescheiden kunt houden. Hoe kun je die bubbels uit elkaar houden? Dat maakt het straks makkelijker om straks, als je een besmetting hebt, niet iedereen in het theater te benaderen voor bron- en contact onderzoek”, vertelde hij eveneens tegen Goedemorgen Nederland.

‘Coronaminister’ Hugo de Jonge is in ieder geval in z’n nopjes met het experiment. “Een congres met 500 man. Dat lijkt weer even geleden, maar gebeurt toch echt vandaag. In @BeatrixTheater vindt de 1e van een reeks fieldlabs plaats. Om te zien hoe we straks met tests en slimme toepassingen evenementen weer veilig mogelijk kunnen maken”, zo laat hij weten op Twitter.

En dat werd tijd ook. Wellicht dat het demissionaire kabinet ook op korte termijn zo’n experiment met de horeca kan organiseren, aangezien een groot deel van deze ondernemingen failliet dreigt gaan.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook