Vertraging dreigt bij levering Janssen-vaccin

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Het demissionaire kabinet heeft weer een flinke tik te verwerken gekregen in de strijd tegen het coronavirus. Zo komt binnenkort het Janssen-vaccin op de markt. De Europese Unie heeft zo’n 200 miljoen vaccins ingekocht. De levering van 55 miljoen doses in het tweede kwartaal, dreigt echter met vertraging te kampen. Farmaceut Johnson & Johnson heeft namelijk te maken met productieproblemen.

Een volgende rel omtrent een vaccin tegen het coronavirus lijkt aanstaande te zijn. Zo is er momenteel sprake van een productieprobleem bij het Janssen-vaccin. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een vertraging bij de levering aan de Europese Unie en dus ook aan Nederland.

De Europese Unie had voor dit jaar 200 miljoen doses besteld. 55 miljoen doses zou in het tweede kwartaal worden geleverd aan de EU. Farmaceut Johnson & Johnson kampt echter met productieproblemen, zo weet een betrokken EU-functionaris tegen persbureau Reuters te vertellen. Zo zijn er problemen met de apparatuur en bestanddelen van de vaccins. Mochten deze problemen zich doorzetten, zou Nederland zomaar eens de beloofde drie miljoen doses in het tweede kwartaal kunnen mislopen.

Eerder ging het ook al mis met de levering van een ander coronavaccin. Dat ging over het AstraZeneca-vaccin. Ook deze farmaceut bleek problemen te hebben met de levering aan de Europese Unie en Nederland. Ons land had toentertijd ongeveer elf miljoen vaccins ingekocht.

En zo vormen deze productieproblemen de zoveelste tik voor het demissionaire kabinet. Hoe langer zij erover doen om zoveel mogelijk mensen te vaccineren, hoe langer we nog opgescheept zitten met de strenge coronamaatregelen. En dan durft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog te zeggen dat hij ‘nul begrip‘ heeft voor mensen die zich niet willen laten vaccineren. Wij hebben echter geen begrip dat tientallen coronavaccins onbruikbaar zijn geworden omdat ze door de plaatselijke krokettenleverancier werden vervoerd en andere soortgelijke blunders.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook