Volgens Baudet kwam omstreden Bevrijdingsdag-poster van Van Haga

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

De ‘goede harmonie’ tussen Thierry Baudet en Wybren van Haga is momenteel ver te zoeken. Vorige week besloot Van Haga samen met Olaf Ephraim en Hans Smolders Forum voor Democratie te verlaten, vanwege vergelijkingen met het coronabeleid en de Tweede Wereldoorlog. De omstreden Bevrijdingsdag-poster bleek de druppel te zijn. Beide partijen verklaarden als vrienden uit elkaar te gaan, maar daar lijkt inmiddels geen sprake meer van te zijn. Thierry Baudet beweert namelijk dat het idee van de poster uit de koker van Wybren van Haga kwam. 

Vorige week donderde Forum voor Democratie verder in elkaar. Op Hemelvaartsdag besloten Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders de partij van Thierry Baudet de rug toe te keren. Het drietal kon zich naar eigen zeggen niet meer vinden in de vergelijkingen die FvD maakt tussen het huidige coronabeleid en de Tweede Wereldoorlog.

Zo publiceerde Forum voor Democratie vlak voor 4 en 5 mei een merkwaardige Bevrijdingsdag-poster op sociale media. Het affiche suggereerde dat de vrijheid die Nederland kent sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, vanaf 2020 is afgeschaft. “Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid. 1945-2020”, zo was er van de poster af te lezen. Bij het jaartal 2020 stond een overlijdenskruisje.

Eerder vloog ook nieuwbakken FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen uit de bocht door een ‘impliciete vergelijking‘ met de Tweede Wereldoorlog te maken. “Zo ver hoeven we niet in de geschiedenis terug om het gevoel van een bepaalde bevolkingsgroep terug te halen van ‘je hoeft toch niet op een bankje in het park te zitten’”, zei hij tijdens het debat over de quarantaineplicht.

Het hele idee van die poster kwám van Wybren!

 

Als reactie, voornamelijk vanwege de ophef omtrent de Bevrijdingsdag-poster, besloot partijleider Thierry Baudet een essay te schrijven. Daar schreef de omstreden politicus dat ophef nou eenmaal bij Forum voor Democratie hoort en dat hij taboes wil doorbreken. “Daarom ga ik steeds weer de ophef aan. Daarom “is er altijd wat” rond FVD. Daarom is het vaak niet “leuk”, niet “prettig”: precies dát is ons werk. Onze baan. Alleen dán doen we iets dat betekenis heeft. Dus FVD zal ophef zijn – of zal niet zijn. Enjoy the ride.”

Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders hadden echter schoon genoeg van alle fratsen en besloten Forum voor Democratie te verlaten. Volgens Van Haga ging het drietal in ‘goede harmonie‘ uit elkaar, maar besloten toch de drie Kamerzetels van FvD mee te nemen.

Om deze reden mocht Wybren van Haga als fractievoorzitter (Groep van Haga) aanschuiven bij Mariëtte Hamer, de nieuwe informateur. Tegenover Ongehoord Nederland liet hij nogmaals weten geen ruzie met Baudet te hebben. “Ik ga er verder geen mededelingen over doen, behalve dat het erg verdrietig is. Ik ben wel blij dat we als goede vrienden uit elkaar gaan. Het is een verschil van inzicht.”

Van enige ‘harmonie’ lijkt echter geen sprake meer te zijn. Volgens Thierry Baudet was de omstreden Bevrijdingsdag-poster namelijk een idee van Wybren van Haga. “Het hele idee van die poster kwám van Wybren! Hij had contact gehad met de bedenker ervan en dat aan het partijbestuur laten weten, met de vraag: ‘Is dat wat?’ Ik kreeg dat vervolgens via een appje doorgestuurd en zei: ‘Prima, doe maar.’ Dus het was Wybren die dit wilde doen”, zo tikt het NRC op uit de mond van Baudet.

Daarnaast noemt Thierry Baudet de beslissing van het drietal “pijnlijk, merkwaardig en moeilijk te vatten”. Hij is inmiddels van mening dat Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders “willens en wetens FVD, de kiezers en waar wij voor staan ontzettend veel schade hebben toegebracht”.

Wybren van Haga wuift op zijn beurt alle aantijgingen weg. “Ik kreeg een verzoek van de bedenker en dat heb ik doorgestuurd naar het bestuur. Meer niet.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post en volg ons op Twitter en Facebook.