Volgens Ernst Kuipers heeft de avondklok ‘geen enkel effect’ gehad

Ernst Kuipers bij Beau over de avondklok. Bron: Screenshot RTL/Beau Ernst Kuipers bij Beau over de avondklok. Bron: Screenshot RTL/Beau

‘De avondklok heeft geen enkel effect gehad op de ziekenhuisopnames.’ Dat zei Ernst Kuipers gisteravond bij Beau. Toch is de avondklok volgens hem niet voor niets geweest. Kuipers sprak weliswaar over een ‘ongecontroleerd experiment’, maar niets doen was voor hem geen optie. Diverse politici zijn woedend over de openbaring van de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. 

Op 24 januari werd de omstreden avondklok ingevoerd. Deze coronamaatregel werd in het leven geroepen, vanwege de dreiging van de Britse variant. Volgens de experts zou deze virusmutatie dodelijker en besmettelijker zijn dan het klassieke coronavirus. Ondanks deze dreiging kon de avondklok niet op goedkeuring rekenen bij een deel van de Nederlandse bevolking. Er werden dan ook talloze demonstraties en protestacties georganiseerd tegen de omstreden maatregel.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post.

Een deel van deze protestacties ontaardde zelfs in grootschalige rellen. Zo werd in Urk een teststraat van de GGD in brand gestoken, werd in Eindhoven het Centraal Station vernield en raakten relschoppers slaags met de politie. Daarnaast werden in verschillende steden winkels kort en klein geslagen en geplunderd.

Schandalig dat dit pas wordt toegegeven nadat de avondklok is afgeschaft

Desondanks besloot het demissionaire kabinet de omstreden avondklok te handhaven. Minister-president Mark Rutte liet weten, net als heel veel andere mensen, te gruwelen van de avondklok. Wat hem betreft zou deze coronamaatregel als eerste worden geschrapt als er versoepelingen doorgevoerd konden worden. In plaats daarvan werd de avondklok meerdere keren verlengd. Sinds 28 april is de avondklok officieel afgeschaft.

Op diezelfde avond zat Ernst Kuipers aan tafel bij Beau. Daar gaf de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zijn visie over de eerste versoepelingen, waaronder de avondklok. Volgens Kuipers heeft deze omstreden coronamaatregel geen effect gehad. “Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect. Het was een ongecontroleerd experiment, we moesten iets doen.”

We zijn dus straal voor de gek gehouden door Rutte en De Jonge

De uitspraken van Ernst Kuipers zijn tegen het zere been van diverse critici, waaronder Forum voor Democratie-Kamerlid Wybren van Haga. Hij heeft geen goed woord over voor het feit dat nu pas wordt toegegeven dat de avondklok geen enkel effect heeft gehad. “Onvoorstelbaar! Kuipers: avondklok heeft geen enkel effect gehad. Dat wisten we van vantevoren al. We wisten het bij de verlengingen. Schandalig dat dit pas wordt toegegeven nadat de avondklok is afgeschaft”, foeterde Van Haga op Twitter.

Ook PVV-leider Geert Wilders is furieus over de openbaring van Kuipers. Hij is zelfs van mening dat Mark Rutte en Hugo de Jonge Nederland voor de gek hebben gehouden. “We zijn dus straal voor de gek gehouden door Rutte en De Jonge. PVV was altijd tegen invoering van de avondklok. Enorme vrijheidsbeperkende maatregelen met geen enkel effect dus. Schandalig!”

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook