Volkskrant biedt excuses aan voor ‘hufterige karikatuur’ Maurice de Hond

Maurice de Hond bij DWDD. Bron: Screenshot NPO/DWDD Maurice de Hond bij DWDD. Bron: Screenshot NPO/DWDD

De Volkskrant ligt sinds vanochtend hevig onder vuur. Bij een verhaal over de Deventer moordzaak publiceerde de krant een cartoon van Maurice de Hond. Op deze afbeelding werd de opiniepeiler afgebeeld als een ietwat kwaadaardige poppenspeler. Op social media barstte een storm van verontwaardiging los. De gepubliceerde cartoon doet volgens velen namelijk te veel denken aan antisemitische karikaturen uit het nazitijdperk.

Vanochtend is er grote ophef ontstaan op social media. De Volkskrant besloot opiniepeiler Maurice de Hond af te beelden als een ietwat kwaadaardige poppenspeler. De cartoon heeft te maken met een verhaal over de Deventer moordzaak. Volgens de NOS publiceerde de Volkskrant een verhaal over een podcast van Argos, Human en de VPRO, waarin de desbetreffende moordzaak nogmaals besproken werd. De Hond speelde een prominente rol in de beruchte moordzaak. Volgens de opiniepeiler was niet Ernest Louwes de dader, maar moest de doodsoorzaak bij klusjesman Michaël de Jong worden gezocht. De Hond deed er veel aan om hem te beschuldigen. Uiteindelijk werd hij in 2009 zelfs veroordeeld voor smaad en laster.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

De Volkskrant besloot als afbeelding voor dit verhaal een cartoon te kiezen van Maurice de Hond, die werd afgebeeld als poppenspeler. De gekozen afbeelding zorgde echter voor grote verontwaardiging op sociale media, omdat de cartoon te veel deed denken aan antisemitische propaganda uit het nazitijdperk. Op Twitter liet NPO-journalist Lammert de Bruin vier afbeeldingen zien die verdacht veel leken op de desbetreffende cartoon van de Volkskrant.

Zelfs voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher reageerde furieus op de krant. “Wie bij de Volkskrant had het briljante idee deze hufterige karikatuur te plaatsen op weg naar 4 mei?”, vroeg hij zich hardop af op Twitter.

Inmiddels heeft Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, excuses aangeboden. “De Volkskrant publiceerde een karikaturale illustratie van Maurice de Hond. Deze roept herinneringen op aan antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd en had nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden onze excuses aan”, liet Klok weten in de naar buiten gebrachte reactie.

Journalist Chris Aalberts vraagt zich echter nog steeds af hoe deze afbeelding ooit de krant heeft gehaald. Hij hekelt dan ook de gemaakte excuses van hoofdredacteur Klok. “Gaat Pieter Klok ook nog even uitleggen waarom men bij De Volkskrant dit soort basale historische kennis ontbeert?”, sneerde Aalberts op Twitter. Chris Aalberts slaat hier natuurlijk de spijker op z’n kop. Wellicht dat een spoedcursus geschiedenis de Volkskrant-redactie een handje zal helpen.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook