Vrouw Pieter Omtzigt bijt van zich af

Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/FVD Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Het is nu al een turbulent jaar voor Pieter Omtzigt. Het CDA-Kamerlid zit momenteel oververmoeid thuis, maar van rust is echter nog geen sprake. Zo was Omtzigt gistermiddag wederom het middelpunt van commotie. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was er te lezen op een document die verkenner Kajsa Ollongren bij zich droeg. Als klap op de vuurpijl besloot zelfs zijn vrouw, Ayfer Koc, van zich af te bijten.

Nadat Pieter Omtzigt erin slaagde om de deksel van de beerput omtrent de toeslagenaffaire te trekken, was de pijp leeg bij het CDA-Kamerlid. Niet zo gek natuurlijk na een jaar vol tegenslagen, een dubieus verlopen lijsttrekkersverkiezing en zelfs bedreigingen.

De pitbull van het Binnenhof raakte oververmoeid en zit sinds een paar weken thuis. Woensdagavond werd bekend dat zijn situatie er nog niet beter op geworden is. Verschillende CDA-prominenten uitten hun zorgen over Omtzigt. “Hij is echt oververmoeid. Toch wel vervelend als iemand zo uitvalt. Het is moeilijk in te schatten wanneer hij weer terugkomt. In dit soort situaties is druk zetten nooit goed”, zei een partijgenoot tegen de Telegraaf.

Diezelfde dag onthulde opinieblad HP/De Tijd dat er een ‘fluistercampagne‘ werd gevoerd tegen Pieter Omtzigt, afkomstig van zijn eigen partij. Volgens journalist Ton F. van Dijk probeert de CDA-top de Twentenaar bewust als labiel af te schilderen in de media. Het tijdschrift gebruikte een column van Telegraaf-journalist Wouter de Winther als voorbeeld.

“Wanneer de overwerkte Omtzigt terugkeert is onduidelijk. Het CDA zegt dat dit aan het Kamerlid zelf is. Op hoog niveau wordt rekening gehouden met maanden, gezien ervaringen met huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken waar zowel ambtenaren als bewindspersonen de afgelopen maanden mee te maken kregen”, schreef De Winther in zijn column.

Volgens HP/De Tijd is deze informatie afkomstig van de CDA-top. “Het beeld dat ontstaat is dat van een ‘labiel’ politicus. Het directe gevolg van een ‘fluistercampagne’ van de CDA-top richting Omtzigt, zo bevestigt een bron met kennis van de situatie. Immers de informatie waarop De Telegraaf zich baseert kan alleen afkomstig zijn uit de boezem van het CDA en is volgens een andere bron ‘zwaar aangezet’ om Omtzigt zo te beschadigen”, zo schrijft Ton F. van Dijk.

Als klap op de vuurpijl vond gisterochtend ook nog eens de ‘fotoblunder‘ van demissionair minister Kajsa Ollongren plaats. Nadat ze halsoverkop het Binnenhof verliet, slaagde een ANP-fotograaf erin een foto te maken van belangrijke aantekeningen omtrent de kabinetsformatie. Zo was onder andere de zin ‘positie Omtzigt, functie elders’ te lezen.

Het moge duidelijk zijn dat Pieter Omtzigt sinds zijn oververmoeidheid nog niet de rust is gegund die hem toekomt. Na alle commotie besloot zelfs Ayfer Koc, de vrouw van Pieter Omtzigt, zich uit te spreken. Op Twitter haalt ze woedend uit naar verschillende politieke kopstukken, zonder deze bij naam te noemen. “Dus deze politieke leiders hebben een exitfunctie voor een hardwerkende volksvertegenwoordiger die zijn ziel en zaligheid heeft ingezet voor onze rechtsstaat. Gelukkig gaan zij daar niet over maar wel zijn 342.000 kiezers die hij niet in de steek laat”, beet Koc van zich af.

Hoe er momenteel met Pieter Omtzigt wordt omgesprongen is rondduit schandalig. Omtzigt heeft bewezen een Kamerlid te zijn die écht wat kan. Daar hebben we slechts een paar van rondlopen. Kamerleden als Omtzigt zouden juist gewaardeerd moeten worden, in plaats van weggepest. De regentenkliek in Den Haag zou er dan ook goed aan doen om Omtzigt de eer gunnen die alleen hem toekomt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook