VVD-fractievoorzitter (Beek) keert eigen partij de rug toe

Mark Rutte op het VVD-festival. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte spreekt op het VVD-festival. Bron: Screenshot YouTube/VVD

Ghislen Nysten is helemaal klaar met het huidige beleid van zijn eigen partij. De 29-jarige VVD-fractievoorzitter van de gemeente Beek schreef een woedende brief naar demissionair minister-president Mark Rutte. Hij heeft besloten zijn functie neer te leggen en te vertrekken bij de partij.

Sinds het coronavirus vanuit China is overgewaaid naar Nederland, vliegen nieuwe maatregelen ons om de oren. Zo zitten we momenteel opgescheept met een ‘harde lockdown’ en een avondklok. Uit de gehele samenleving klinkt stevige kritiek omtrent het coronabeleid. De roep om versoepelingen voor verschillende sectoren, klinkt steeds luider. Zelfs politici van regeringspartijen spreken zich nu uit tegen het huidige coronabeleid.

Zo heeft de 29-jarige Ghislen Nysten, fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Beek, besloten om zijn functie neer te leggen en de partij te verlaten. Hij kan zich niet meer vinden in het huidige coronabeleid van de VVD. Ook de omstreden avondklok schoot bij hem in het verkeerde keelgat. Daarbij had hij geen goed woord over voor de rol van demissionair minister-president Mark Rutte.

“Wat ik de afgelopen week heb gezien was de druppel”, zei hij in de Telegraaf. “Een kabinet dat een uur na de uitspraak van de Haagse rechtbank, die de avondklok onwettig achtte, zegt: ’We denken er niet aan om de avondklok op te heffen’ – nog vóórdat het hoger beroep heeft gediend. Dan ga je de verkeerde kant op. De manier waarop Mark Rutte zomaar een rechterlijke uitspraak van tafel veegt, terwijl burgers soms jarenlang moeten vechten om hun recht te halen, ik wil niet dat mijn kinderen van 5 en 7 in zo’n land opgroeien.”

Nysten was al maanden ontevreden over de huidige koers die het demissionaire kabinet momenteel vaart. Maar het doordrukken van de avondklok was de druppel voor deze VVD’er. Hij besloot daarom een brief te schrijven aan minister-president Mark Rutte. “Niet langer wil ik een beleid steunen dat een kakkerlak probeert te doden met een atoombom”, zo schreef hij.

Daarnaast laat Nysten weten dat hij niet zal accepteren als er burgerrechten worden geschonden. Iets wat nu wel lijkt te gebeuren, zo is de VVD-fractievoorzitter van mening. Daarom legt hij nu zijn functie neer. Hij hoopt dat meer VVD’ers zijn voorbeeld zullen volgen en van zich laten horen. “Ik hoop dat meer VVD’ers zullen zeggen ’tot hier en niet verder’. Laat mij maar de eerste zijn.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!