VVD wil ook celstraffen voor geweld jegens beveiligers en journalisten: “Zij staan net zo goed in die frontlinie”

Jeroen van Wijngaarden. Bron: Screenshot YouTube/VVD Amsterdam-Zuid

In de Tweede Kamer wordt dinsdagmiddag gedebatteerd over een nieuw wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat belagers van hulpverleners altijd een celstraf opgelegd krijgen. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden zou dit wetsvoorstel nog willen uitbreiden, omdat hij van mening is dat ook private beveiligers en journalisten extra bescherming van de overheid zouden moeten krijgen.

Met de rellen van de afgelopen drie dagen in het achterhoofd, rijst bij de politiek ook de vraag op welke straffen er opgelegd moeten worden. Hulpverleners, maar ook private beveiligers en journalisten zijn met regelmaat de kop van jut. Ook deze beroepsgroepen worden met regelmaat belaagd tijdens het uitvoeren van hun werk, zo constateert VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. “Als dat tuig onze hulpverleners, beveiligers of journalisten aanvalt, past maar één straf en dat is celstraf.”

Demissionair minister Fred Grapperhaus van Veiligheid en Justitie was vandaag erg duidelijk over wat er met de relschoppers van de afgelopen drie dagen moet gebeuren. “Mensen komen hier niet mee weg. Er komt een snelrechtregeling, waar we onvoorwaardelijke celstraffen gaan eisen.”

De VVD wil hard ingrijpen als bepaalde mensen hulpverleners, private beveiligers en journalisten aanvallen. De regeringspartij wil dat er celstraffen op dit soort delicten komen te staan. “Mensen die geweld plegen tegen beveiligers, waar die beveiligers ook werken, moeten gewoon gestraft worden met celstraf. En niet een beetje schoffelen in de zon”, zegt hij tegenover Goedemorgen Nederland (NPO1).

Van Wijngaarden pleit daarom voor een taakstrafverbod voor mensen die hulpverleners, beveiligers en journalisten belagen. “Beveiligers hebben net zo goed een publieke taak als andere hulpverleners en dus moeten we hen ook dezelfde wettelijke bescherming geven”, zegt hij tegenover De Telegraaf. “Dat geldt ook voor journalisten die zichtbaar hun werk staan te doen. Zij staan net zo goed in die frontlinie en zijn steeds vaker het slachtoffer van geweld.”

In de Tweede Kamer ligt er een wetsvoorstel klaar om belagers van hulpverleners altijd te belonen met een celstraf. Vandaag debatteert de Kamer over dit wetsvoorstel.