VVD Woensdrecht is bekladde verkiezingsposters zat en doet aangifte

Mark Rutte op VVD-festival. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte op VVD-festival. Bron: Screenshot YouTube/VVD

De bekladdingen van verschillende VVD-verkiezingsposters loopt de spuigaten uit. Op verschillende plekken in Nederland worden deze verkiezingsposters voorzien van hakenkruizen en andere nazisymbolen. De VVD in Woensdrecht is het helemaal zat en heeft besloten aangifte te doen.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in volle gang en de verkiezingscampagnes van de politieke partijen zitten in de eindfase. Tijdens de verkiezingscampagne is het gebruikelijk dat politici meer dan normaal op televisie of in de krant verschijnen. Daarnaast worden talloze verkiezingsposters opgehangen en ontelbare flyers door de brievenbussen geduwd. Politieke partijen doen er alles aan om zichtbaar te zijn in de hoop zoveel mogelijk stemmen te werven.

Tegelijkertijd is echter een zorgwekkende trend zichtbaar geworden. Steeds vaker worden verkiezingsposters voorzien met de meest schunnige teksten en symbolen. Zo werden in Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, verschillende posters van Leefbaar Rotterdam beklad. Het gezicht van lijsttrekker Joost Eerdmans waren daarop afgebeeld. Deze posters werden voorzien van hitlersnorretjes en racistische leuzen.

Tijdens de huidige verkiezingen lijkt deze trend zich door te zetten. Zo zijn er al verschillende posters van demissionair minister-president Mark Rutte beklad. Dat gebeurde op meerdere plekken in Nederland. Zo ook in Westervoort. Daar werden VVD-verkiezingsposters besmeurd met hakenkruizen, hitlersnorretjes en de tekst ‘houzee’. Een groet die veel door de NSB werd gebruikt.

Ook demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wordt regelmatig beschimpt. In Drenthe werd er met witte graffiti de tekst ‘Hugo Mengele’ op een muur geschreven, waarmee minister De Jonge vergeleken wordt met nazi-arts Josef Mengele.

Ook in de gemeente Woensdrecht heeft dit fenomeen zich meermaals voltrokken. Volgens het Algemeen Dagblad werden de verkiezingsposters beklad met diverse nazisymbolen en kreten als ‘Vaccin macht frei’. “Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar dit soort vandalisme gaat echt een grens over”, zegt een VVD-woordvoerder tegenover de krant. “Zeker voor ouderen die de oorlog hebben meegemaakt is dit heel confronterend.”

In eerste instantie wilde de VVD in Woensdrecht niet met dit nieuws naar buiten treden. Ze wilden deze vandalen geen podium geven. De situatie is echter zo uit de hand gelopen dat de plaatselijke VVD besloot naar de politie te stappen. “We vonden dit te ernstig om te laten passeren, dus hebben we in overleg met de burgemeester vrijdag toch aangifte gedaan bij de politie.”

Dat het überhaupt zo ver heeft moeten komen is natuurlijk te triest voor woorden. Waar eerst vooral rechtse politici de kop van jut waren, zijn nu ook verschillende bewindspersonen aan de beurt. Deze hele kwestie staat mijns inziens symbool voor de verhuftering van het publieke debat en de woede die momenteel heerst onder een bepaalde bevolkingsgroep. Sommige groepen zijn echter zo laag gezonken dat ze de Tweede Wereldoorlog erbij moeten halen om hun punt te maken.

Daarbij worden ouderen, die wellicht de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt, opnieuw geconfronteerd met teksten en symbolen uit de meest zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis. Het is namelijk in verkiezingstijd volstrekt onmogelijk om de talloze verkiezingsposters te ontwijken, op het moment dat je de deur uitgaat. Schandalig dat juist deze groep daar nu de dupe van is.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook