Wauw! Artsen en economen bepleiten heropening van de samenleving

Erik-Jan Vlieger aan tafel bij Op1. Bron: Screenshot YouTube/Op1/NPO Erik-Jan Vlieger aan tafel bij Op1. Bron: Screenshot YouTube/Op1/NPO

Een groep prominenten van artsen en economen pleiten voor een heropening van de Nederlandse samenleving. Herstel NL heeft naar eigen zeggen een plan klaarliggen die ouderen en kwetsbaren moet beschermen tegen het coronavirus, terwijl de rest van de samenleving weer open kan. Volgens het plan zou de samenleving begin maart opengegooid kunnen worden.

Het voelde gister een beetje als een feestdag. De rechter oordeelde namelijk dat de omstreden avondklok per direct geschrapt moest worden. De vreugde verdween echter als sneeuw voor de zon. Gisteravond oordeelde een andere rechter namelijk dat de avondklok toch van kracht zal blijven tot het hoger beroep van aanstaande vrijdag.

De verstikkende maatregelen beginnen echter hun tol te eisen. Zo werd onlangs bekend dat 69% van de jongeren kampt met eenzaamheid en werd gister duidelijk dat Nederland vorig jaar te maken heeft gekregen met de grootste economische krimp die ooit heeft plaatsgevonden.

De maatregelen hebben uiteraard een doel. Namelijk het bestrijden van het coronavirus en de zorg zoveel mogelijk ontlasten. Er zijn echter een groep artsen en economen die ook oog hebben voor de andere kant van de medaille. Deze prominenten hebben zichzelf verenigd in twee groeperingen: Herstel NL en Artsen Covid Collectief. Zij maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronamaatregelen en het vaccinatiebeleid. “Het gaat helemaal niet lekker”, zegt arts en ondernemer Erik-Jan Vlieger van Herstel NL tegen De Telegraaf. “Alles zit op slot, er is steeds meer protest, het gaat gewoon heel slecht met onze maatschappij.”

Als het aan deze twee groeperingen ligt, moet de Nederlandse samenleving na 1 maart worden opengegooid. Dat willen ze doen door ‘veiligheidszones’ te creëren voor risicogroepen. “Buiten de zones is alles weer mogelijk. Einde avondklok, einde lockdown, winkels, horeca, onderwijs en cultuur open. Wij geven mensen verantwoordelijkheid en vrijheid terug.”

Met andere woorden: Herstel NL wil een scheiding in de samenleving aanbrengen. Ze willen een bubbel creëren voor ouderen en kwetsbare groepen, zodat de rest van de samenleving weer opengegooid kan worden. Erik-Jan Vlieger lijkt zich echter wel te realiseren dat het uitvoeren van dit plan een lastige aangelegenheid zal worden. “Tuurlijk, dat is ook niet supereenvoudig”, zegt hij daarover in de krant.

Het doel van deze groepering is in ieder geval om het debat aan te zwengelen. En wie kan er nou tegen een debat zijn? Zeker niet de hoge heren uit politiek Den Haag. Debatteren is tenslotte onderdeel van hun werk. De Nederlandse samenleving snakt naar een heropening. Hoe langer de strenge maatregelen zullen voortduren, hoe luider deze roep zal klinken. Laten we op z’n minst met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook