Wilders alleen in kabinet als minister-president

Geert Wilders bij WNL op Zondag. Bron: Screenshot YouTube/WNL/WNL op Zondag/NPO Geert Wilders bij WNL op Zondag. Bron: Screenshot YouTube/WNL/WNL op Zondag/NPO

Geert Wilders neemt geen plaats in een nieuw kabinet, tenzij het de functie van minister-president is. In alle andere gevallen zal hij in de Tweede Kamer blijven zitten. Dat zei de PVV-leider gisterochtend bij WNL op Zondag. Mochten de kiezers hem groot maken tijdens de aankomende verkiezingen, ziet Wilders slechts één functie voor zichzelf weggelegd.

Maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is zeer onwaarschijnlijk. De PVV wordt namelijk al jaren uitgesloten door de gevestigde partijen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werd Geert Wilders al uitgesloten door minister-president Mark Rutte. De VVD-bewindsman vindt dat Wilders te ver is gegaan met zijn uitspraken over rechters en Marokkanen.

Daarnaast speelt ook de val van Rutte I nog een rol. Tijdens de verkiezingen van 2010 werd de PVV in één klap een factor van betekenis. Wilders kreeg van de kiezers 24 zetels in handen. Het was genoeg voor een plekje aan de onderhandelingstafel. Uiteindelijk werd er een kabinet gesmeed tussen VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Dit minderheidskabinet stond bekend als het meest rechtse kabinet ooit. De formule van een gedoogconstructie was echter geen lang leven beschoren. Slechts twee jaar later viel het kabinet. Nederland zat verwikkeld in een economische crisis en er moest volgens de VVD bezuinigd worden. Wilders was het daar niet mee eens en besloot uiteindelijk om de stekker uit het kabinet te trekken.

Mark Rutte heeft dit Wilders lange tijd kwalijk genomen. Sindsdien wordt Wilders stelselmatig uitgesloten door de VVD. In het debat tussen Rutte en Wilders bij EenVandaag zei hij dit de PVV-leider recht in zijn gezicht. “Meneer Wilders. U liep weg uit het Catshuis in 2012. Dat heb ik u zeer kwalijk genomen. Vervolgens bent u doorgegaan met extreme uitspraken over ‘minder Marokkanen’. Daarna bent u verder geradicaliseerd door te zeggen ‘moskeeën gaan dicht en ik ga alle korans thuis weghalen’. Met zo’n partij ga ik niet samenwerken. Niet in een kabinet en ook niet in een gedoogconstructie.”

En die lijn lijkt Mark Rutte door te trekken. Eerder gaf de VVD-bewindsman al aan dat hij er nog steeds niks voor voelt om wederom met Geert Wilders in zee te gaan. De PVV-leider werd hier gisterochtend mee geconfronteerd bij WNL op Zondag. “Uiteindelijk is de kiezer de baas”, begon Wilders zijn relaas. “Premier Rutte zegt voordat de verkiezingen begonnen zijn, niet met de PVV te gaan regeren. Al die VVD kiezers horen Rutte dus gewoon zeggen dat hij op links gaat regeren. Een stem op de VVD is een stem op Kaag en Klaver. Nou, leuk voor die VVD-kiezer.”

Mocht de PVV tijdens de aankomende verkiezingen veel zetels binnenslepen, dan is Geert Wilders van mening dat hij recht heeft op een plekje aan de formatietafel. Wilders gaf echter te kennen dat hij slechts één functie voor zichzelf ziet weggelegd. Als de PVV de grootste partij van Nederland wordt, zal Wilders de functie van minister-president voor zichzelf opeisen. In alle andere gevallen blijft hij in de Tweede Kamer zitten. Ook als zijn eigen partij in een nieuw kabinet plaatsneemt. Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren blijft natuurlijk de vraag, maar de kiezer beslist.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!