Wilders en Eerdmans boos over benoemingsproces nieuwe informateur

Geert Wilders en Joost Eerdmans. Bron: Screenshot livestream NOS/YouTube Geert Wilders en Joost Eerdmans. Bron: Screenshot livestream NOS/YouTube

JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans en PVV-leider Geert Wilders hebben geen goed woord over voor de wijze waarop vandaag een nieuwe informateur wordt aangewezen. Gisteravond werd namelijk bekend dat Mariëtte Hamer het stokje van de afzwaaiende Herman Tjeenk Willink gaat overnemen. Wilders en Eerdmans denken dat het benoemingsproces in de achterkamertjes bekokstoofd is. 

De kabinetsformatie loop alles behalve soepel. Na de Tweede Kamerverkiezingen werd het formatieproces op z’n kop gezet door verkennersgate. Na een urenlang debat, waarbij demissionair minister-president Mark Rutte een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring aan zijn broek kreeg, werd besloten een nieuwe informateur aan te stellen. Deze nieuwe informateur kreeg van de Tweede Kamer drie weken de tijd om het beschadigde vertrouwen te herstellen.

Uiteindelijk werd dat Herman Tjeenk Willink. De afgelopen drie weken is de PvdA-coryfee druk bezig geweest om de eerste stappen richting een nieuw te vormen kabinet te zetten. Zijn werkzaamheden werden echter belemmerd door een publicatie van RTL Nieuws. Volgens een reconstructie zou het demissionaire kabinet namelijk doelbewust informatie omtrent de toeslagenaffaire hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hierdoor kon het parlement haar controlerende taak onvoldoende uitvoeren.

Het is toch bizar dat wij nu in discussie gaan met de oude informateur, terwijl er blijkbaar door partijen hier al overleg over is geweest?!

 

Ook deze openbaring ontaardde in een gigantische politieke rel. Naast VVD-leider Mark Rutte, kwamen tevens Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) in het verdomhoekje terecht. Er volgde wederom een urenlang debat in de Tweede Kamer. Deze had echter geen consequenties voor de desbetreffende bewindspersonen die voorkwamen in de uitgelekte ministerraadnotulen.

Ondertussen denderde de formatietrein onverminderd door. Volgens het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink zijn er nog voldoende mogelijkheden om een nieuw kabinet te vormen. Zelfs met de VVD van Mark Rutte. Alleen PVV, SP en BIJ1 hebben aangegeven niet met de demissionaire premier in zee te willen gaan.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van de informateur. Herman Tjeenk Willink is daar persoonlijk bij aanwezig. Daarnaast moet er een nieuwe informateur worden aangewezen, die het stokje van de afzwaaiende Tjeenk Willink gaat overnemen. Gisteravond werd echter duidelijk dat Mariëtte Hamer naar alle waarschijnlijkheid wordt aangesteld als nieuwe informateur.

 

Joost Eerdmans

Deze gehele gang van zaken is tegen het zere been van onder andere PVV-leider Geert Wilders en JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. Volgens hen lijkt het erop dat achter de schermen al is afgesproken dat Hamer de nieuwe informateur wordt. Het tweetal denkt zelfs dat er al een Kamermeerderheid is geregeld om dit voornemen te realiseren. Eerdmans kraakte aan het begin van het debat een aantal kritische noten.

“Mevrouw Hamer zou vandaag worden aangewezen als nieuwe informateur. Ons is daar niets van bekend. Heb ik iets gemist? Een telefoontje, e-mail of een brief waarin dat is voorgelegd? Zijn er collega’s die hiervan weten? Het hangt boven de markt. Ik zou graag willen weten wat dat betekent”, opende Eerdmans het debat.

Toen Joost Eerdmans onvoldoende antwoord kreeg op zijn vragen, ontvouwde hij zijn mening. “We praten nu zes weken over een nieuwe bestuurscultuur. Dat woord is een soort abstract verschijnsel geworden, waarbinnen zich allerlei dingen kunnen voltrekken. Blijkbaar is er een naam gedeeld, een naam die niet zomaar uit de lucht komt vallen. Het is toch bizar dat wij nu in discussie gaan met de oude informateur, terwijl er blijkbaar door partijen hier al overleg over is geweest?!”

 

Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders is het volmondig met Eerdmans eens. Ook hij denkt dat sommige partijen de aanstelling van Hamer in de achterkamertjes hebben beklonken. De oppositieleider denkt zelfs dat er al een Kamermeerderheid voor de motie is geregeld, waardoor wat hem betreft het debat van vandaag volstrekt overbodig is geraakt. Toen VVD-leider Mark Rutte het spreekgestoelte van de Tweede Kamer besteeg, besloot Wilders gas te geven.

Het is een grote farce. We kunnen net zo goed naar huis gaan

 

“Alle spanning is uit het debat. Het is gewoon al bekokstoofd. U heeft met mevrouw Kaag die motie al geregeld. De heer Hoekstra zal gewoon zijn handtekening eronder zetten en ik voorspel u dat mevrouw Ploumen de motie ook zal steunen. Het komt er gewoon. En dan staan we hier toch totaal voor aap?! Het is een grote farce. We kunnen net zo goed naar huis gaan”, foeterde een getergde Wilders.

Zoals we Geert Wilders kennen is hij niet te beroerd om zijn mening tevens op Twitter te openbaren. “Alles is al bekokstoofd! In achterkamertjes besloten. Kaag en Rutte gaan gewoon samen door. Ze kondigen hun gezamenlijke motie al aan het begin van het debat aan. Wat een gênant circus.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook.