Wilders tegen Kaag: ‘U heeft ze verraden’

Geert Wilders in debat met Sigrid Kaag tijdens NOS-slotdebat. Bron: Screenshot NOS Nederland Kiest/NOS/NPO Geert Wilders in debat met Sigrid Kaag tijdens NOS-slotdebat. Bron: Screenshot NOS Nederland Kiest/NOS/NPO

Door het coronavirus waren de afgelopen twee dagen diverse stembussen al geopend. Vandaag is echter de officiële dag van de verkiezingen. De grootste groep kiezers brengt vandaag hun stem uit. Gisteravond vond dan ook het laatste debat van de verkiezingscampagne plaats. Verschillende lijsttrekkers kruisden de degens met elkaar, om zoveel mogelijk stemmen binnen te harken. Het eerste debat van de avond leverde al vuurwerk op.

Tijdens het NOS Slotdebat nam PVV-leider Geert Wilders het op tegen D66-lijsttrekker Sigrid Kaag. Op voorhand al een interessant debat. D66 zit namelijk in de lift, terwijl de PVV volgens de peilingen de tweede partij van Nederland is. Er stond dus nogal wat op het spel voor Geert Wilders en Sigrid Kaag. De twee lijsttrekkers debatteerden over immigratie.

De stelling werd natuurlijk ingebracht door de partij van Geert Wilders. Het is algemeen bekend dat Wilders de grenzen wil sluiten en geen buitenlanders meer wil toelaten. Sigrid Kaag staat daar wat anders in. Die wil meer van hetzelfde. Al snel verplaatste het debat zich richting het buitenland.

Kaag was in het verleden namelijk werkzaam als (waarnemend) minister van Buitenlandse Zaken. In deze hoedanigheid bracht ze een werkbezoek aan Iran. Daar ontmoette ze Hassan Rohani, de president van dat land. Ze moest daarvoor wel een hoofddoek op. Geert Wilders verweet haar dat ze dit deed, terwijl tegelijkertijd verschillende vrouwen op erbarmelijke manier werden bestraft, omdat ze massaal hun sluier afwierpen.

“De afgelopen jaren bent u naar Iran gegaan”, begon Wilders zijn relaas. “Vrouwen die hun hoofddoek afwierpen, werden in elkaar geslagen met stokken door de politie. Die werden in de gevangenis gestopt. Op dat moment ging u met een hoofddoek op bezoek bij de Iraanse president. U heeft deze vrouwen laten vallen als een baksteen.”

Kaag liet deze aantijgingen echter niet over haar kant gaan. “Ik ging naar Iran om de veiligheid van de regio en Israël te bespreken. Als ik dan noodgedwongen door de wetgeving een sluier om moet doen, dan doe ik dat.” Op dat moment begon Geert Wilders zachtjes door Kaag heen te praten. “Verraden. U heeft ze verraden”, sneerde de PVV-leider. Op dat moment verhief Sigrid Kaag haar stem. “Nee. Ik accepteer dit niet. Dit was een opdracht in landsbelang. U zou eens moeten leren om uw eigen trots opzij te zetten.”

Na het verhitte debat schoof Sigrid Kaag aan bij Jinek. Daar blikte de D66-lijsttrekker nog eens terug op de aantijgingen van Geert Wilders. “Je moet inderdaad een sluier om. Het is ontzettend vervelend, maar je doet het omdat er een hoger belang op het spel staat. Bij terugkomst kreeg ik alleen maar bagger over mij heen. Maar om verrader genoemd te worden, dat pik ik van niemand. Het gaat om mijn integriteit. Ik zal dat nooit aanvaarden.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook