Wilders wil enkel aan kabinet deelnemen die immigratie beperkt

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Dat de VVD en demissionair minister-president Mark Rutte de PVV wederom hebben uitgesloten, deert Geert Wilders niets. Volgens hem moet eerst de kiezer zich nu uitspreken. Als de PVV groot wordt denkt de oppositieleider dat Rutte niet meer om hem heen kan. Wilders sluit een kabinet met de VVD dan ook niet uit. Hij gaat echter niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De PVV zal alleen plaatsnemen in een kabinet die de immigratie fors beperkt.

Het begint een traditionele gewoonte te worden. Als er verkiezingen in aantocht zijn, laat inmiddels demissionair minister-president Mark Rutte weten niet met de PVV in zee te gaan. Geert Wilders reageert hierop door te zeggen dat het uitsluiten van grote politieke partijen ondemocratisch is. Mark Rutte trekt daar op zijn beurt weer niets van aan.

Zo liet Mark Rutte tijdens het EenVandaag-debat in 2017 aan Geert Wilders weten niet met de PVV te zullen regeren. “Meneer Wilders. U liep weg uit het Catshuis in 2012. Dat heb ik u zeer kwalijk genomen. Vervolgens bent u doorgegaan met extreme uitspraken over ‘minder Marokkanen’. Daarna bent u verder geradicaliseerd door te zeggen ‘moskeeën gaan dicht en ik ga alle korans thuis weghalen’. Met zo’n partij ga ik niet samenwerken. Niet in een kabinet en ook niet in een gedoogconstructie”, zei premier Mark Rutte recht in het gezicht van Geert Wilders.

Ook tijdens deze verkiezingen heeft Mark Rutte laten weten de PVV op voorhand uit te sluiten. Dat deed hij ook bij Pauws verkiezingsdebatten, waar hij wederom oog in oog stond met oppositieleider Wilders. “U liep weg op het hoogtepunt van een economische crisis. Meneer Wilders, u bent boos dat ik u uitsluit. U bent echter niet in staat om sorry te zeggen op het moment dat u een grote fout maakt. Ik ben daar nog steeds kwaad over.”

Geert Wilders is op zijn beurt wel bereid om water bij de wijn te doen. Zo gaf hij onlangs te kennen de VVD niet meer uit te sluiten als coalitiepartner. De PVV-leider noemt het uitsluiten van partijen ondemocratisch. Volgens Wilders heeft de kiezer het laatste woord. “De kiezer is de baas en niet Mark Rutte”, zei hij vanochtend bij de NOS. “Als de kiezer de PVV heel groot maakt, zal Rutte wel een toontje lager zingen.”

Ondanks dat Wilders openstaat om een kabinet te vormen met de VVD, plaatst de PVV’er wel enkele kanttekeningen. Zo moet er een streng immigratie- en asielbeleid komen. “Het lijkt mij als PVV erg lastig om in een kabinet te zitten, zonder dat wij forse immigratiebeperking voor elkaar krijgen. Wij gaan niet in een kabinet zitten wat niet voor een forse beperking van immigratie zorgt.”

Daarbij sneert Geert Wilders naar Mark Rutte. Volgens de PVV-lijsttrekker denkt Rutte alleen maar aan zichzelf. “Rutte houdt zijn rug niet recht. Als hij de keus krijgt, of ik blijf in het Torentje en dan moet ik meer mensen binnenlaten, of ik doe dat niet en dan ben ik mijn Torentje kwijt, dan kiest hij voor zichzelf. Zo kennen we Mark Rutte. Hij kiest alleen voor zichzelf en zijn eigen machtspositie. De PVV is eigenlijk de enige partij die minder immigratie wil. Dat levert heel veel geld op dat we in Nederland kunnen besteden. Laten we dat nou maar eens gaan doen.”

Natuurlijk aardige teksten van Geert Wilders die hier probeert zoveel mogelijk stemmen te werven. De PVV zit mijns inziens wel met een groot probleem. Mark Rutte heeft de partij van Wilders ook tijdens deze verkiezingen uitgesloten. Daarnaast staat de VVD stijf bovenaan alle peilingen. Als deze peilingen op 17 maart daadwerkelijk uitkomen, dan heeft Wilders niks meer te willen. De enige optie waardoor de PVV iets in de melk te brokkelen krijgt, is als ze even groot of zelfs groter worden dan de VVD. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren is natuurlijk aan de kiezer, maar vooralsnog is zo’n scenario zeer onwaarschijnlijk.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook