Wopke Hoekstra vol in de aanval: “Erfenis van tien jaar VVD is een reeks van gebroken beloftes”

Wopke Hoekstra op CDA-congres. Bron: Schermafbeelding YouTube/CDA Wopke Hoekstra

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra heeft zijn verkiezingscampagne officieel afgetrapt. Dat deed hij door het beleid van Mark Rutte (VVD) te voorzien van een stevig portie kritiek. Zo noemde hij de erfenis van tien jaar VVD er een van ‘gebroken beloftes’.

Ondanks het coronavirus staan over een kleine twee maanden de verkiezingen weer voor de deur. Vooralsnog kunnen we op 17 maart onze stem uitbrengen op een politieke partij, tenzij het demissionaire kabinet besluit om deze verkiezingen uit te stellen.

Verkiezingen gaan voor iedere partij hand in hand met een campagne. Vanwege het coronavirus, en nieuwe mutaties daarvan, zal deze strijd voornamleijk online plaatsvinden. Diverse partijen hebben hun verkiezingscampagne al officieel afgetrapt. Zowel GroenLinks als de Partij van de Arbeid hielden onlangs een partijcongres.

‘Progressieve alliantie’

GroenLinks deed dat in Ahoy Rotterdam. Daar maakte fractievoorzitter Jesse Klaver duidelijk dat hij een ‘progressieve alliantie‘ tussen GroenLinks, PvdA, SP en ook D66 wel ziet zitten. Hij wil voorkomen dat ‘rechts’ wederom de macht grijpt na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. “Het is aan ons om Rutte te verslaan op 17 maart. Het is aan ons om kiezers in Nederland duidelijk te maken dat het herstel van de verzorgingsstaat niet aan ‘rechts’ kan worden overgelaten.”

En ook de kersverse nieuwe lijsttrekker van de PvdA, Lilianne Ploumen, zette op het partijcongres van de PvdA de aanval in op de VVD. “We hebben gezien dat Mark Rutte bereid is om alles te doen om maar in het Torentje te blijven. Dat is de echte Rutte-doctrine. Alsof het zijn eigendom is. Alsof een VVD-makelaar de erfpacht van het Torentje eeuwigdurend heeft afgekocht.”

Dat oppositiepartijen als GroenLinks en de PvdA in de verkiezingscampagne fel ageren tegen coalitiepartijen is niet nieuw. Mark Rutte en zijn partij krijgen tijdens deze verkiezingscampagne echter ook rake klappen uit onverwachte hoek, namelijk van coalitiepartner CDA.

Hoekstra

Met Wopke Hoekstra aan het roer zet het CDA duidelijk de aanval in op de VVD en Mark Rutte. Tijdens het partijcongres pakte Hoekstra het beleid van de afgelopen tien jaar stevig aan. “De erfenis van tien jaar VVD is een reeks van gebroken beloftes”, sprak hij daar uit. “We kregen jarenlang de boodschap dat het vanzelf goed komt, als we allemaal maar zoveel mogelijk ons eigenbelang najagen. Het heeft geleid tot een winner takes all-economie en een overheid die haar eigen burgers is gaan wantrouwen.”

Mark Rutte en zijn VVD zijn al tien jaar de grootste partij van Nederland. Rutte heeft in totaal drie kabinetten op zijn naam staan. In twee daarvan zat ook het CDA. Hoekstra steekt dan ook de hand in eigen boezem en sluit niet uit dat zijn partij na 17 maart nogmaals met de VVD in zee gaat.

“Ik ga niet doen alsof het allemaal alleen maar ellende was de afgelopen tien jaar. Maar het is wel tijd voor een nieuw begin. Iedereen weet dat we een coalitieland zijn. Maar dit is de tijd om fair te zijn naar de kiezers: welke toekomst wil je? Er is behoefte aan visie en richting.”