Wopke Hoekstra wil Nationaal Coördinator om geweld tegen LHBTI’ers te bestrijden

Wopke Hoekstra op CDA-congres. Bron: Schermafbeelding YouTube/CDA Wopke Hoekstra

Als het aan CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra ligt moet er een Nationaal Coördinator komen die geweld tegen LHBTI’ers aanpakt. Door deze coördinator moet de aangiftebereidheid omhoog schieten. Ook moet er extra aandacht komen voor de opleiding van politieagenten en moeten bedreigingen via social media in kaart worden gebracht.

Terwijl het coronavirus Nederland nog steeds in de greep houdt, lijkt CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra, tevens demissionair minister van Financiën, volop in campagnemodus te zitten. Zo viel hij eerder Mark Rutte aan door de erfenis van tien jaar VVD er een van gebroken beloftes ten noemen. Daarnaast stond hij niet onwelwillend tegenover de heropvoeding van relschoppers.

Naast deze verkiezingsretoriek is Hoekstra toegekomen aan een nieuw hoofdstuk. Zo zou hij graag willen zien dat er een Nationaal Coördinator wordt ingesteld, om geweld tegen LHBTI’ers flink aan te pakken. Hij vindt het niet kunnen dat deze groep niet meer over straat durft te lopen, omdat ze bang zijn voor geweld. “Het moet voor iedereen normaal zijn om zonder gevolgen over straat te kunnen gaan”, zegt Hoekstra in De Telegraaf. “Zonder angst voor geweld of repressie. Ik vind het vreselijk dat voor deze groep dat niet normaal is.”

Hoekstra hoopt dat door deze Nationaal Coördinator de aangiftebereidheid omhoog zal gaan. Daarnaast moet er meer ‘aandacht zijn voor de opleiding van agenten’ en de opsporing van daders die zich schuldig maken aan anti-homogeweld. Ook de bedreigingen en intimidatiepogingen tegen LHBTI’ers op social media moet in kaart worden gebracht. “Zo’n aanpak is breder dan alleen het strafrecht. Het gaat ook over de arbeidsmarkt, het onderwijs of de opvang van slachtoffers.”

De vraag is echter of het CDA de partij is die dit voorstel ook daadwerkelijk zal gaan realiseren. De traditionele partijen hebben er namelijk patent op om tijdens de verkiezingen hoopvolle beloftes te doen, die vervolgens teniet worden gedaan door het eeuwige compromis. Sommige onderwerpen lenen zich echter niet voor het poldermodel. Dan moeten we met z’n allen één lijn trekken en heel duidelijk maken dat gewelddadig gedrag niet getolereerd wordt. Dit is zo’n onderwerp.

Heel weldenkend Nederland is faliekant tegen geweld. Zeker als deze gericht is tegen LHBTI’ers. Het aanpakken van geweld is zo’n onderwerp wat niet kan worden afgezwakt door het compromismodel. Laat het dus niet uit je handen glippen, Wopke. Ook niet na de verkiezingen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook